ForsideVesthimmerlandBeslutning om indførelse af Tobaks- og Nikotinfri arbejdstid i Vesthimmerlands Kommune

Beslutning om indførelse af Tobaks- og Nikotinfri arbejdstid i Vesthimmerlands Kommune

Beslutning om indførelse af Tobaks- og Nikotinfri arbejdstid i Vesthimmerlands Kommune

MED-Hovedudvalget har drøftet, hvorvidt Røgfri Arbejdstid skal udvides til også at omfatte alle nikotinprodukter.

Byrådet bedes derfor træffe beslutning om, hvorvidt der i Vesthimmerlands Kommune fremadrettet skal være Røg- og Nikotinfri arbejdstid. Sagen behandles i Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune den 2. oktober 2024.

Baggrund
Andelen af børn og unge, der bruger røgfrie nikotinprodukter, er steget voldsomt de seneste 5-10 år. Børn og unge eksponeres i dag for et voksende udvalg af nikotinprodukter, herunder blandt andet e-cigaretter, nikotinposer, snus, puff bars og tyggetobak. Det store udvalg af tilgængelige nikotinprodukter kombineret med den lave pris (sammenlignet med cigaretter), de tilførte smagstilsætninger og et emballagedesign, der appellerer til børn og unge, kan virke tiltrækkende og bidrage til produkternes stigende popularitet blandt børn og unge.

Ovenstående graf viser stigningen i unges nikotinforbrug. Stigningen gælder både unge mænd og unge kvinder på tværs af demografi og baggrund. Mange udvikler et dagligt eller lejlighedsvist forbrug af nikotin – og flere starter med at bruge nikotinprodukter, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter. De 18-årige kvinder er nu den årgang blandt kvinder, der har det højeste forbrug. Deres daglige forbrug er steget fra 8,6 i 2021 til 13,2 i 2022. Hos de unge mænd er det de 19-årige, der topper listen. Deres daglige forbrug er steget fra 17,8 % i 2021 til 20,3 % i 2022.

Forskningen viser, at nikotin er et giftstof, som skaber stor afhængighed. Nikotin påvirker hjernen og dens udvikling særligt hos de unge.

Der er allerede lovgivning på skole- og uddannelsesområdet jf. lov om røgfrie miljøer, som bl.a. indebærer, at elever under 18 år ikke må ryge eller indtage tobaks- og nikotinprodukter i skoletiden. En opdatering af rygepolitikken vil således give ensretning i regler for elever, medarbejdere, forældre og andre besøgende på kommunens skoler.

Flere kommuner (herunder Aarhus, Gladsaxe og Tårnby kommuner) har allerede indført Tobaks- og Nikotinfri arbejdstid. Mariagerfjord Kommune er også undervejs med at forberede et lignende tiltag.

MED-Hovedudvalget har på den baggrund drøftet, at Vesthimmerlands Kommune også bør gå forrest med det gode eksempel og agere gode rollemodeller overfor borgerne.

Ud fra et fagligt perspektiv anbefaler forvaltningen, at der arbejdes videre med, at indføre Tobaks- og Nikotinfri arbejdstid i Vesthimmerlands Kommune.

Forventet konsekvens
At udvide den røgfrie arbejdstid til også at omfatte nikotinprodukter, vil understøtte én af målsætningerne i Vesthimmerlands Kommunes Sundhedsstrategi, nemlig “vi vil forebygge og nedbring brugen af tobaks- og nikotinprodukter”.

Der skal sikres, at der via Sundhedsordningen er stop-tilbud til alle de medarbejdere, der ønsker at nedbringe/stoppe med deres nikotinforbrug.

Organisering og kommunikation
Der skal udarbejdes en implementeringsplan for udrulning af røg- og nikotinfri arbejdstid, således der sikres en ordentlig proces, hvor alle medarbejdere og ledere oplever sig klædt på til at understøtte politikken.

Der skal endvidere nedsættes en arbejdsgruppe med relevante repræsentanter, der skal revidere den nuværende Politik for Røgfri Arbejdstid.

Lovgrundlag: Sundhedsloven § 119.

Økonomi: Der forventes ikke at være økonomi tilknyttet beslutningen.

Procesplan: Det anbefales, at Økonomiudvalget sender sagen til høring i MED-Hovedudvalget.

Sagen afgøres i Byrådet via Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget.

Indstilling: Administrationen indstiller at indførelse af Tobaks- og Nikotinfri arbejdstid, i Vesthimmerlands Kommune, overfor Økonomiudvalget, anbefales godkendt.

Bilag
Sundhedsstrategi 2023-2026.pdf

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler