ForsideRebildForslag om fremrykning af asfaltmidler skal sikre bedre veje inden vinteren i...

Forslag om fremrykning af asfaltmidler skal sikre bedre veje inden vinteren i Rebild Kommune

Forslag om fremrykning af asfaltmidler skal sikre bedre veje inden vinteren i Rebild Kommune

Når Økonomiudvalget i Rebild Kommune mødes den 21. august skal de behandle en beslutningssag: Vurdering af ekstra asfaltreparationer inden vinteren

Økonomiudvalget har ønsket en vurdering af, hvorvidt der med fordel kan gennemføres ekstra reparationsarbejde af vejene inden vinteren.

Forvaltningen vurderer, at det vil være en økonomisk fordel at tilføre ekstra midler til asfaltområdet og dermed udføre yderligere asfaltreparationer inden vinteren. Forvaltningen har i juni måned afholdt licitation, hvor den samlede tilbudssum var ca. 7 mio. kr., svarende til godt 2 mio. kr. mere end det afsatte anlægsbudget for 2024. Samlet set er den faglige vurdering, at yderligere asfaltarbejde i form af udvidelse af de udbudte bassinfræsninger alt andet lige vil reducere den samlede udgift til vedligehold af vejene

Bilag: Rebild Strategirapport

Text:Økonomiudvalget og byrådet.

Indstilling: Forvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at der afsættes rådighedsbeløb på 2 mio. kr. til ekstra asfaltarbejde i 2024

at beløbet frigives og finansieres ved en fremrykning af asfalt afsat i 2027 og 2028 med 1 mio. kr. hvert år.

at sagen oversendes til Byrådets godkendelse

Sagsfremstilling
Økonomiudvalget har ønsket en vurdering af, hvorvidt der med fordel kan gennemføres ekstra reparationsarbejde af vejene inden vinteren.

Anmodningen sker med afsæt i, at der af likviditetshensyn har være nødvendigt i en årrække at holde anlægsudgifter på et minimum. I 2023 blev pengene til slidlag tilført kassen på grund af anlægsstoppet. I Budget 2024 er der afsat 5 mio. kr.

I alt har der i perioden 2021 – 2024 i Rebild Kommune været budgetteret med 16 mio. kr. til asfaltslidlag, hvor Vejdirektoratet har anslået et nødvendigt budget på 60 mio. kr. i perioden, for at fastholde vejkapitalen.

Forvaltningen har i juni måned 2024 afholdt licitation på asfaltslidlag, hvor klasse 1 vejene i det åbne land har været prioriteret. Derudover har der været udbudt et par større trafikbelastede veje i byerne og en cykelsti i det åbne land. Der har i alt været udbudt 20 parceller i entreprisen, herunder 2 parceller fra tidligere byggemodningsprojekter samt en reparationspakke med bassinfræsninger.

Den samlede tilbudssum var på ca. 2,2 mio.kr. mere end de afsatte anlægsbudgettet for 2024, hvilket har medført en prioritering mellem de udbudte parceller.

Forvaltningen vurderer, at ekstra midler til asfaltreparationer af vejene i 2024 vil have en gavnlig effekt på vejenes tilstand, da der i processen med udvælgelse af veje til reparationer er fravalgt mange strækninger, hvor reparationer med bassinfræsninger kunne gøre gavn i forhold til udfordringer med huller om vinteren.

Bassinfræsning er en lokal afgrænset fræsning i asfalten i ca. 2-3 cm dybde, hvor der er flere huller eller krakeleringer i samme område. Der udlægges nyt asfalt i bassinet, hvor fræsningen er udført. Dermed får man en reparation, der holder bedre fremfor en almindelig lapning af huller. Bassinfræsninger kan dog kun udføres, hvor asfalttykkelsen er stor nok til at kunne fræse i den eksisterende belægning.

Forvaltningen vurderer, at tilførsel af ekstra midler inden vinteren vil kunne reducere udfordringer med akut opståede huller og alt andet lige reducere den samlede udgift til vedligehold af vejene.

Dette med afsæt i, at forvaltningen løbende har registret stadig højere udgifter til lapning af huller og anvendelse af en stadig større andel af driftsbudgettet til vejvedligeholdelse. Tilsvarende ses en stigning i erstatningskrav mod Rebild Kommune, som følge af skader på biler, der er kørt i vejhuller, hvorfor tidsforbrug og udbetalingerne til skadelidte er stigende.

Vejenes samlede tilstand tager afsæt i Vejdirektoratets tilstandsvurdering af vejene. Senest strategirapport er fra 2021, hvor det gennemsnitlige skadespoint på Rebild Kommunes vejnet var på 2,63. Heri nævnes det også, at vejnettet forværres, hvis det afsatte budget i 2021 blev fastholdt fremadrettet, med et forventeligt skadespoint på 3,32 i 2025. Forvaltningens formodning er derfor, at fremskrivningen af skadepointene vil være endnu højere end de 3,32, som Vejdirektoratet anslog i strategirapporten. Vejdirektoratets generelle erfaring viser, at de fleste kommuner har et gennemsnitligt skadespoint på mellem 1 og 2 for deres samlede vejnet.

Skadespoint, der er en form for karakter, som vejstrækningerne tildeles efter udførelsen af tilstandseftersyn. Skadespoint gør vejstrækninger sammenlignelige, hvilket giver mulighed for at kunne prioritere, hvor det er mest optimalt at reparere og udføre slidlag. Tilstandsregistreringen har dannet grundlag for udvælgelse af de veje, hvor der skal udlægges slidlag. Forvaltningen har på baggrund af de reducerede midler aktuelt ikke de nyeste opdateringer på vejenes skadespoint.
Strategirapporten fra 2021 viser, at der i årene frem skulle afsættes 15 mio. årligt for at fastholde vejkapitalen på samme tilstandsniveau.

Økonomi
Hvis der tildeles ekstra midler til området i 2024, foreslår forvaltningen, at rådighedsbeløb til ekstra asfaltarbejde i 2024 finansieres via en fremrykning af asfalt afsat i 2027 og 2028 med 1 mio. kr. hvert år.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler