ForsideMariagerfjordUdvalget for Sundhed og Omsorg orienteres om reform af ældreområdet

Udvalget for Sundhed og Omsorg orienteres om reform af ældreområdet

Udvalget for Sundhed og Omsorg orienteres om reform af ældreområdet

Orienteringen om reform af ældreområdet sker på det kommende møde i udvalget den 13. august 2024.

Udvalget for Sundhed og Omsorg orienteres i denne sag om aftale om reform af ældreområdet. Fagchef for Ældre og Omsorg præsenterer aftalens hovedelementer og den forventelige betydning for arbejdet på ældreområdet i Mariagerfjord Kommune. 

Indstilling: Direktøren for Social, Sundhed og Omsorg indstiller til Udvalget for Sundhed og Omsorg: At orienteringen tages til efterretning. 

Inddragelse: Seniorrådet.

Sagsfremstilling
Regeringen og de resterende aftalepartier, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, har indgået en aftale om en national reform af ældreområdet i Danmark. Af aftalen fremgår, at der skal udarbejdes en særskilt ældrelov, som skal træde i kraft den 1. juli 2025. Aftalepartierne ønsker fremadrettet en ældrepleje, der tager udgangspunkt i selvbestemmelse, omsorg og gode relationer. Af aftalen fremgår, at disse elementer betragtes som afgørende for ældre borgeres muligheder for at fortsætte med at leve et liv med livsglæde i stærke fællesskaber.  

Lovens bærende værdier er:

  • Selvbestemmelse for den ældre
  • Tillid til medarbejdere og ledelse
  • Tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund 

Aftalepartierne er enige om, at det ikke er tilstrækkeligt at forenkle eller helt fjerne enkelte regler eller at lave andre justeringer i den eksisterende styrings- og forvaltningsform. Der ses i stedet behov for en frisættelse af ældreområdet og en grundlæggende forandring af den måde, som ældreplejen styres, dokumenteres og leveres på. Med aftalen ændres tilgangen grundlæggende fra at styre efter standarder og kontrol til i stedet at styre efter kvalitet, klare mål og værdier. Dette med henblik på at sikre den enkelte ældre mere selvbestemmelse og bedre pleje. 

For nuværende foreligger ikke en implementeringsplan for aftalen, men forventeligt ser Mariagerfjord Kommune ind i at skulle arbejde lokalt med flere af tiltagene. Hvor store frihedsgrader der er til kommunalt at implementere eller justere tiltag i ældreplejen, og hvor langt den kommunale indflydelse rækker, er foreløbigt uvis. 

Aftale om reform af ældreområdet trækker tråde ind i det allerede påbegyndte arbejde med strategi for fremtidssikring af et bæredygtigt ældre- og sundhedsområde. Fagchef for Ældre og Omsorg vil præsentere Udvalget for Sundhed og Omsorg for, hvordan kommunen forventeligt kommer til at arbejde med aftale om reform af ældreområdet, og hvordan dette spiller sammen med allerede påbegyndt kommissoriearbejde.

Økonomi
Aftalen indeholder er varigt kvalitetsløft af ældreplejen på 1 mia. kr. årligt, som skal være fuldt indfaset i 2027. Midlerne ligger ud over de afsatte midler til den demografiske udvikling, som er afsat i regeringens 2023-plan. 

Derudover afsættes der samlet 376,1 mio. kr. i 2024, som er øremærket udbredelsen af faste teams i ældreplejen. Mariagerfjord Kommune er bevilget et direkte tilskud på 3.192.792 kr., som forventeligt udmøntes fra primo 2025 til og med primo 2026. 

Bilag
Aftale regeringen og aftalepartier, faktaark
Aftaletekst regeringen og aftalepartier, april 2024

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler