ForsideRebildStatusopdatering og nye retningslinjer: Politisk følgegruppe for afbureaukratisering i Rebild Kommune

Statusopdatering og nye retningslinjer: Politisk følgegruppe for afbureaukratisering i Rebild Kommune

Statusopdatering og nye retningslinjer: Politisk følgegruppe for afbureaukratisering i Rebild Kommune

Økonomiudvalget i Rebild Kommune behandler på deres møde den 19. jni 2024 en beslutningssag: Politisk følgegruppe for frisættelse og afbureaukratisering i Rebild Kommune

Forvaltningen har udarbejdet et forslag til kommissorium for den politiske følgegruppe for frisættelse og afbureaukratisering i Rebild Kommune. Den politiske følgegruppe foreslås sammensat af Økonomiudvalget. Dertil orienteres mundtligt om status for frisættelse og afbureaukratisering på de respektive områder.

Bilag 1 – Aftale om frisættelse og afbureaukratisering …
Bilag 2 – Kommissorium for politisk følgegruppe

Text: Økonomiudvalget, Byrådet

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget:

– til byrådet indstiller, at den politiske følgegruppe for frisættelse og afbureaukratisering sammensættes af Økonomiudvalget

– til byrådet at indstiller, at kommissorium for den politiske følgegruppe for frisættelse og afbureaukratisering godkendes

Desuden indstiller forvaltningen, at Økonomiudvalget tager den mundtlige orientering om status til efterretning

Sagsfremstilling
Byrådet vedtog den 21. september 2023, pkt.120 Aftale om frisættelse og afbureaukratisering i Rebild Kommune. Aftalen findes i Bilag 1 og er gældende i fire år for perioden 1. november 2023 til 1. november 2027.

Formålet med frisættelse og afbureaukratisering er at løfte kvaliteten af velfærden ved at sætte fagligheden og den professionelle dømmekraft fri. Aftalen sætter den overordnede ramme for udmøntningen i fagudvalg, forvaltning og de udførende led, og rummer fleksibilitet i tilgangen ud fra de fem principper.

Til forskel fra Velfærdsaftalen, der var forankret decentralt, er aftalen om frisættelse og afbureaukratisering tværgående og dækker hele Rebild Kommune. Derfor understreges den fælles forpligtelse og det fælles ansvar for frisættelse og afbureaukratisering. Friheden skal udmøntes i fællesskab og kræver, at der indenfor hvert fagområde, på tværs og i samspil med borgere, virksomheder og civilsamfund afdækkes muligheder for frisættelse og afbureaukratisering indenfor lovgivningen for sammen at finde nye og bedre måder at løse kerneopgaven.

Den politiske og ledelsesmæssige forankring er væsentlig for at lykkes med frisættelse og afbureaukratisering. Frisættelse og afbureaukratisering handler ikke om at undgå styring og ledelse, men kræver derimod både tydelig retning og rammer. Der er behov for facilitering, understøttelse og ledelse tæt på for at udmønte processen på de respektive fagområder og på tværs.

For at bidrage til den politiske og ledelsesmæssige forankring, blev det besluttet, at der skal nedsættes en bredt repræsenteret politisk følgegruppe. Den politiske følgegruppe skal løbende orienteres om fremdrift og udfordringer i processen. Formålet med følgegruppen er at medvirke til, at der er viden og opbakning på tværs af de politiske partier og udvalg i kommunen. Dertil er følgegruppen ambassadører for arbejdet og kan ligeledes give anbefalinger til arbejdet med frisættelse og afbureaukratisering. Det foreslås, at følgegruppen sammensættes af Økonomiudvalget.

Forslag til kommissorium for følgegruppen findes i Bilag 2. Heri fremgår en proces med halvårlig rapportering til følgegruppen. Rapporteringen sættes på Økonomiudvalgets dagsorden som et orienteringspunkt. For at undgå, at bidrage til unødvendigt bureaukrati og dermed understøtte frisættelses- og afbureaukratiseringsdagsordenen, foregår orienteringen ved, at hver direktør giver en mundtlig status på deres område. Dertil kan eventuelt suppleres med bilag, eksempelvis i form af præsentationer. Forud for rapporteringen til følgegruppen drøftes erfaringsudveksling om frisættelse og afbureaukratisering i Strategisk Ledergruppe.

Afslutningsvis giver direktionen en mundtlig status for arbejdet med frisættelse og afbureaukratisering.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler