ForsideRebildBeslutningssag i Rebild: Dagtilbud kan få senere starttidspunkt

Beslutningssag i Rebild: Dagtilbud kan få senere starttidspunkt

Beslutningssag i Rebild: Dagtilbud kan få senere starttidspunkt

Børne- og Familieudvalget i Rebild Kommune behandler på møde den 15. maj 2024 en beslutningssag: Senere opstart i dagtilbud jf. lov om minimumsnormeringer

Lov om minimumsnormeringer træder i kraft i Rebild Kommune med udløb af velfærdsaftalen. Det betyder, at der skal tages stilling til, hvordan Rebild kommune vil håndtere dette.

Text: Børne- og Familieudvalget

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Familieudvalget beslutter: at fra 1. december 2025 overgår børn til børnehavetilbud, når de er 3,1 år. Og at styrelsesvedtægten tilrettes jf. beslutningen

Sagsfremstilling
Lov om minimumsnormeringer indeholder et krav om, hvor meget pædagogisk personale, der skal være ansat i daginstitutioner. Med lovgivningen er det besluttet, at der fra 2024 skal være minimum 1 pædagogisk personale til 3 børn i vuggestuer og minimum 1 pædagogisk personale til 6 børn i børnehaver. Rebild Kommune er p.t. frisat jf. velfærdsaftalen, og derfor træder denne lovgivning først i kraft når denne udløber.

Rebild Kommune er dog primo maj oprienteret om, at aftale om minimumsormeringer først vil træde i kraft fra 1. januar 2026 for de kommuner, der er omfattet af velfærdsaftalen, hvor alle andre kommuner har været omfattet heraf fra. 1. januar 2024. I dag starter børn i børnehave i Rebild Kommune, når de er 2,11 år. Med loven om minimumsnormeringer skal børn under 3 år indmeldt i daginstitutioner have normering svarende til vuggestuer.

Forvaltningen vurderer, at den enkleste måde at sikre lovens krav om minimumsnormering i relation til alder vil være at ændre den nuværende aldersgrænse for start i børnehave fra de nuværende 2 år og 11 måneder til den 1. i måneden efter, at et barn er fyldt tre år, dvs. når børnene reelt er 3,1 år. De omkringliggende kommuner har ligeledes valgt denne model.Dermed vil vuggestue- og børnehavepladser fortsat kunne tildeles ressourcer efter pladstype uden opbyggelse af en administrativ og bureaukratisk praksis for tildeling.

Ændringen vil betyde, at alle børn skal gå i dagpleje og vuggestue 2 måneder længere end i dag. Det vil betyde en ændring af vores nuværende kapacitetsforbrug mellem børnehave og vuggestuer/dagplejere.

Helt overordnet vil overgangen til lov om minimumsnormeringer kunne løses indenfor den nuværende kapacitet – dog vil der i nogle områder skulle tilpasses ved enten at ansætte nye dagplejere eller justere antallet af vuggestuepladser ved at konvertere børnehavepladser hertil. I anden sag på udvalgets dagsorden fremgår en vurdering af kapacitetsbehovet som følge af ny befolkningsprognose. Heri er der taget højde for den forslåede ændring af overgang til børnehave i denne sag.

Der er usikkerhed om, hvilke regler der gælder for de private tilbud, hvor udmeldingen p.t. er, at dette gælder fra 1. januar 2025. Dette tages der højde for, når der kommer en endelig udmelding fra ministeriet herom. Indtil videre forudsættes samme regler for private dagtilbud som for kommunale.

Overgang: Rebild Kommune skal senest overholde lov om minimumsnormeringer med udgangen2025. Det vil sige, at kommunen skal sikre, at børnene tildeles midler til pædagogisk personale jf. deres alder, og ikke efter tilbudstypen, som i dag.

For at sikre, at alle børn er 3,11 år, når de overgår til børnehave fra 2026, betyder det, at fra 1. december 2025 vil børn først blive tilbudt børnehaveplads, når de er 3,1 år.

Økonomi
Lovændringen vil medføre en udgift for kommunen og tilsvarende betyde, at forældrene skal betale forældrebetaling for 0-2 års tilbud 2 måneder længere end de gør i dag. Forældrebetalingen vil dermed fortsat følge pladstypen, således forældrene vil betale forældreandel i forhold til det tilbud, barnet går i.

Der er i budget 2025 afsat 2,7 mio. kr. til finansiering af, at normering følger barnets alder. Beløbet er baseret på beregninger for forventet børnetal og fordeling mellem tilbudstyper, der var gældende ved udarbejdelse af basisbudget 2024. Da velfærdsaftalen er forlænget til samt udmeldingen om, at Rebild Kommune først skal overgå til minimumsnormeringer fra 2026, vil det betyde en væsentlig mindre udgift i 2025. Dog kender vi ikke udgiften ift. private dagtilbud. Midlerne forbliver på området indtil den endelig udgift kendes.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler