ForsideVesthimmerlandNy daginstitution i Aars

Ny daginstitution i Aars

Ny daginstitution i Aars

Der er behov for ekstra daginstitutionskapacitet i Aars – i første omgang i forhold til vuggestuepladser. Børne og Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune behandler sagen på udvalgsmøde den 9. april 2024.

Baggrund

Børnetallet i Aars er rimeligt stabilt, men der er en kapacitetsudfordring i forhold til vuggestuepladser. Dette skyldes dels manglende dagplejere i Aars men også flere forældre, der ønsker vuggestue. Dagplejen har udvist stor ihærdighed og kreativitet i forhold til at tiltrække egnede dagplejere i Aars uden held. Derfor har der siden januar 2024 været oprettet en midlertidig vuggestue i “Dagplejens Hus” under ledelse af Lille Madsens Hus med plads til 12 børn. Tidshorisonten har været frem til sommerferien 2024. Dagplejen har i mellemtiden lejet sig ind i lokaler i Plejecenter Solvang til legestueaktiviteter. Vuggestuen er fyldt op med 12 børn 1. april 2024, ligesom der er ca. 6 børn i overbelægning i de eksisterende vuggestuer i Aars.

I forbindelse med at Psykiatri og Handicap fraflytter Østermarken 18a i Aars, er der mulighed for at etablere en permanent institutionsløsning her i fine fysiske rammer og bynær placering. Økonomiudvalget besluttede på mødet den 6. marts 2024, at bede henholdsvis Børne- og Familieudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget om at beskrive økonomiske konsekvensberegninger for anvendelse af bygningerne Østermarken 8, 10 og 18a.

Forvaltningen har i samarbejde med arkitektfirmaet Krogh & Madsen og Ejendomscentret gennemgået Østermarken 18a. Her kan etableres 36 vuggestuepladser for en investering på 2.185.000 kroner til etablering af puslepladser, gulvvarme i 4 lokaler, garderobe og krybberum i eksisterende lokaler. Priserne er erfaringspriser, og der tages forbehold for evt. brandkrav i pyramidebygningen.

Dertil kommer to parkeringsløsninger på henholdsvis 2.000.000 kr. v/pumpestationen og godt 6.000.000 kr. på sportspladsen. Der tages her forbehold for manglende dialog med brugere, ejerne og myndighedskrav.

Vesthimmerlands Kommunes afdeling for trafik og grønne områder har gennemgået de to løsninger. Parkeringsløsningen på sportspladsen er det ikke muligt at fortage hverken en trafikal- eller økonomisk vurdering af projektet på baggrund af det eksisterende tegningsmateriale. For at kunne fortage en vurdering, skal afdelingen have et skitseprojekt med mål angivelse på, hvor det er muligt at skabe et overblik af projektet. Ud fra det fremsendte billede, vurderes det at parkeringspladsen har flere parkeringspladser, end det en vuggestue umiddelbart vil sætte krav om. Det betyder, at det også er nødvendigt at vide, hvem parkeringspladsen er tiltænkt udover vuggestuen.

I forhold til parkeringsløsningen ved pumpestationen har afdelingen fra trafik og grønne områder vurderet, at det er en mulig løsning. Der er fremkommet en del anbefalinger til skiltning, vejbredde med mere.

Forvaltningen gør opmærksom på, at Østermarkskolen i dag benytter sportspladsen til atletik og fodbold i idrætsundervisningen og leg i frikvartererne og i SFO-tiden. Hvis denne løsning vælges bør det indtænkes at bevare atletikfaciliteterne. Denne løsning vil skaffe mange ekstra parkeringspladser i et område, hvor der i perioder er rift om pladserne.

Løsning 1 kan efter tidsplanen være klar til ibrugtagning november 2024 og løsning 2 december 2024.

Forvaltningen vil anbefale, at Børne- og Familieudvalget indstiller til Økonomiudvalget, at bygningsændringerne igangsættes nu, og at der arbejdes videre med de to parkeringsløsninger. Det giver mulighed for dialog med Østermarkskolen og andre relevante parter, afklaring af adgangsforhold, myndighedskrav og økonomi, således at der er et gennemarbejdet budgetønske til budget 2025.

Det betyder, at den midlertidige vuggestueløsning “100 meter skoven” under alle omstændigheder skal forlænges til resten af 2024 og eventuelt ind i 2025 også, samtidig med at Dagplejen forlænger lejemålet i Plejecenter Solvang.

Forventet konsekvens: At der skabes ekstra daginstitutionspladser i Aars i første omgang til flere vuggestuebørn.

Lovgrundlag: Dagtilbudsloven og Bygningsregulativer, herunder i særlig grad brandkravene.

Økonomi
Bygningsforandringerne på 2.185.000 kan tilvejebringes indenfor rammerne af Masterplanen for 2024 og 2025.

Løsning 1 med parkering ved Pumpehuset – overslag på 1.840.000 kr.

Løsning 2 med parkering på Sportspladsen – overslag på 6.170.000 kr.

Det er ikke muligt, at løse parkeringsdelen indenfor Børne- og Familieudvalgets budget. Det kræver en anlægsbevilling i 2025 til den valgte parkeringsløsning.

Sagen afgøres i Økonomiudvalget via Børne- og familieudvalget

Administrationen indstiller

  1. At Østermarken 18a overgår til Børne- og Familieudvalget til nyt dagtilbud
  2. At de bygningsmæssige forandringer igangsættes hurtigst muligt finansieret af Masterplanmidler på Børne- og Familieudvalgets område for 2024 og 2025
  3. At der arbejdes videre med de to parkeringsløsninger i forhold til indarbejdelse i budget 2025. I dette arbejde indgår høring hos Østermarkskolen og dialog med andre relevante parter.
  4. At den midlertidige vuggestueløsning “100 Meter skoven” forlænges til udgangen af 2024 og eventuelt ind i 2025, og at lejemålet i Plejecenter Solvang forlænges.

Bilag

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler