Igangsætning af planlægning for solcelleanlæg ved Dankalk
Dankalk ved Aggersund har ansøgt om etablering af et solcelleanlæg på op til 5 ha på et areal øst for den nuværende råstofindvinding på den vestlige side af Aarsvej.
Det skal på møde i Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlnads Kommune den 5. maj 2025 besluttes, hvorvidt planlægningen for solcelleanlægget skal igangsættes.
Baggrund
Økonomiudvalget har den 19. marts 2025 besluttet, at ansøgninger fra virksomheder i kommunen om mindre energianlæg til grøn omstilling af virksomheden sagsbehandles ved modtagelse.
Vesthimmerlands Kommune har modtaget en ansøgning fra Dankalk ved Aggersund om et solcelleanlæg på op til 5 hektar.
Ansøgningen omfatter etablering af et solcelleanlæg på op til 5 hektar, som enten består af sydvendte paneler med en højde på cirka 2,8 meter eller øst/vestvendte paneler med en højde på cirka 2,4 meter. Solcellerne monteres på faste stativer uden tracker-effekt. For begge muligheder gælder det, at der skal opsættes 1 til 2 transformerstationer på cirka 15 m2 stykket og cirka 3,4 meter høje.
Anlægget ønskes placeres øst for råstofindvindingen vest for Aarsvej. Der holdes ifølge ansøgningen en afstand til Aarsvej på mellem 150 meter og 200 meter, og levende hegn eller eventuelt jordvolde vil give mulighed for at begrænse indkig fra nabobyerne Tolstrup og Aggersund.
Solcelleanlægget forventes at producere minimum 1 MW pr. ha. Dankalks eget forbrug er årligt 4 mio. kWh, og målet er, at en stor del af dette forbrug dækkes af egen grøn strøm.
Dankalk ønsker ifølge ansøgningen at have mindst mulig udledning af CO2, og ambitionen er at sænke CO2-udledningen med 50 % i 2030. Dankalk ønsker derfor at ændre brugen af kul som brændselskilde til andre energikilder, heriblandt gas og el.
Dankalk ønsker at få deres egen direkte forbindelse fra anlægget og ud til fabrikken.
Realisering af projektet forudsætter blandt andet udarbejdelse af et kommuneplantillæg og en lokalplan. Med kommuneplantillægget udlægges et nyt rammeområde til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg, og med lokalplanen tilvejebringes det planmæssige grundlag for etablering af projektet. I forbindelse med planprocessen skal det afklares, om planer og projekt kræver miljøvurdering.
Med ændring af planloven af 1. januar 2024 er det ikke længere et krav, at der gennemføres en forudgående offentlighed i form af en fordebat i forbindelse med udarbejdelse af kommuneplantillæg. Det betyder, at det nu er frivilligt, om kommunen vil gennemføre en fordebat. Projektets begrænsede størrelse og afstanden til de nærmeste naboer kan være argumenter for ikke at gennemføre en fordebat. Der er cirka 769 meter til de nærmeste beboelser ved Digevej, cirka. 747 meter til de nærmeste beboelser ved Vesterkærsvej og cirka 764 meter til de nærmeste beboelser i Tolstrup.
Afstanden til naboer bevirker, at projektet ikke er omfattet af værditabsordning, salgsoptionsordning eller VE-bonus, da der ikke er beboelse inden for 200 meter af projektet. Projektet er omfattet af Grøn pulje, som ifølge ansøgningen vil udgøre 625.000 kr., hvis størrelsen på projektet bliver 5 hektar.
Hele projektområdet er udlagt som råstofområde i Region Nordjyllands Råstofplan. Regionen har meddelt, at:
“Regionen har ikke bemærkninger til det ansøgte projekt. Det er dog vigtigt at understrege, at vi her har lagt vægt på, at Dankalk kan tilgå arealerne til enhver tid, såfremt de skulle få brug for arealet til den fremtidige råstofindvinding. Region Nordjylland vil normalvis have en restriktiv tilgang til projekter, der omhandler ve-anlæg på arealer, som er omfattet af en gældende råstofplan.”
Projektområdet ligger inden for kystnærhedszone, og det kræver derfor en planmæssig eller funktionel begrundelse at opføre et anlæg. Derudover ligger projektområdet inden for fjernbufferzone til Aggersborg. Begge forhold vil være en del af planprocessen.
Forventet konsekvens
Processen i forhold til at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for solcelleprojektet vil blive igangsat. Der vil blive truffet afgørelse om, hvorvidt plan og projekt er omfattet af miljøvurderingspligt.
Planforslag vil blive fremlagt til politisk behandling med henblik på udsendelse i 8 ugers offentlig høring.
Organisering og kommunikation: Ingen bemærkninger.
Lovgrundlag: Planloven og miljøvurderingsloven
Økonomi: Udgiftsneutralt.
Procesplan: Plangrundlag udarbejdes, og planforslag vil blive fremlagt til politisk behandling med henblik på udsendelse i 8 ugers offentlig høring.
Sagen afgøres i Økonomiudvalget via Teknik- og Miljøudvalget.
Indstilling: at udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan igangsættes, og at planprocessen gennemføres uden fordebat.
Bilag: Ansøgning Dankalk_2.pdf