ForsideRebildGrønt lys på vej? Solcellepark ved Ravnkilde skal behandles politisk

Grønt lys på vej? Solcellepark ved Ravnkilde skal behandles politisk

Beslutningssag: Forslag til lokalplan nr. 360 og kommuneplantillæg nr. 11 for solcellepark ved Skonhøjvej og Nordjyske Motorvej, Ravnkilde

Forvaltningen har udarbejdet et forslag til lokalplan nr. 360 og kommuneplantillæg nr. 11, og der skal tages stilling til, om planforslagene skal sendes i offentlig høring. Planforslagene giver mulighed for etablering af solcelleanlæg og tilhørende tekniske anlæg ved Skonhøjvej og Nordjyske Motorvej, Ravnkilde.

Bilag 1 – Oversigtskort
Bilag 2 – Udkast til tillæg nr. 11 til kommuneplan 2021
Bilag 3 – Udkast til lokalplanforslag nr. 360
Bilag 4 – Miljørapport
Bilag 5 – bilag til miljørapport
Bilag 6 – Høringsområde

Text: Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget, Byrådet

Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Økonomiudvalg og byråd:

  • At forslag til tillæg nr. 11 til kommuneplan 2021 og lokalplan nr. 360 sendes i offentlig høring i 8 uger
  • At den tilhørende miljørapport sendes i offentlig høring i 8 uger

Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget, 8. april 2025, pkt. 49:

Indstilles godkendt.

Sagsfremstilling
Der er ansøgt om lokalplan for solcelleanlæg ved Skonhøjvej og Nordjyske Motorvej, Ravnkilde. Lokalplanområdet er ca. 92 ha stort. Området fremgår af bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 30. november 2022, at der på baggrund af det kvalificerede projekt skulle udarbejdes udkast til lokalplanforslag og kommuneplantillæg.

Der er lavet udkast til kommuneplantillæg nr. 11, som er vedlagt i bilag 2 og udkast til lokalplanforslag, som er vedlagt i bilag 3. Planforslagene kan også findes i en digital version via linkene:

Udkast til forslag til kommuneplantillæg nr. 11
https://rebild.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?TillaegId=83

Udkast til forslag til lokalplan nr. 360
https://rebild.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=493

Beskrivelse af lokalplanforslag

Formålet med lokalplanen er at give mulighed for etablering af solcelleanlæg og dertilhørende nødvendige tekniske anlæg, veje, hegn og beplantning. Lokalplanen giver mulighed for etablering af et ca. 70 ha stort solcelleanlæg, med en forventet samlet effekt på ca. 82 MW. Anlægget understøtter den samfundsmæssige interesse i grøn omstilling og bæredygtig energiproduktion.

Lokalplanen fastlægger byggefelter til placering af solcelleanlæg, tekniske anlæg og udsigtstårn. Planen fastlægger vejadgange til projektområdet og etablering af en ny sti, der kobles på en eksisterende sti i området. Planen fastlægger bestemmelser for afskærmende beplantning, som skal mindske anlæggets påvirkning for de omkringliggende ejendomme samt hindre genskin og blændingsgener fra solcelleanlægget.

Beskrivelse af forslag til kommuneplantillæg

Projektet er placeret i landzone, og er ikke i overensstemmelse med kommuneplan 2021. Derfor er der udarbejdet et tillæg til kommuneplanen. Projektet er delvis i overensstemmelse med kommuneplantillæg 19, der fastsætter retningslinjer for VE-anlæg i det åbne land. Udkastet til lokalplanforslaget er udarbejdet inden vedtagelsen af kommuneplantillæg nr. 19, og det overholder ikke de anbefalede afstande til naboer med solcelleanlæg på flere sider af ejendommen. Opstiller har oplyst, at der er dialog med naboer, hvor afstanden ikke følger de nye retningslinjer.

Gennem tillægget oprettes et nyt rammeområde, der udlægger området til teknisk anlæg.

Miljøvurdering

Planerne er omfattet af Miljøvurderingsloven, da det hører under industrianlæg til fremstilling af elektricitet. Bygherre har anmodet om, at det konkrete solcelleprojekt skal undergå en miljøkonsekvensvurdering, jf. miljøvurderingsloven §18, stk. 2. Samtidig har Rebild Kommune vurderet, at kommuneplantillæg og lokalplan er omfattet af krav om miljøvurdering, jf. miljøvurderingslovens §8. Miljøvurderingerne er udarbejdet som én samlet miljørapport, der offentliggøres sammen med planforslagene. Miljørapporten er vedlagt i bilag 4. Bilag 5 indeholder bilag til miljørapporten. Miljørapporten har blandt andet haft fokus på projektets indpasning i landskabet, påvirkning i forhold til biodiversiteten og udbygning af rekreative formål indenfor området.

Foroffentlighed

Forud for planlægningen er der gennemført to forudgående offentligheder. Det skyldes, at udvikler til den første foroffentlighed indsendte et høringssvar om at udvide projektområdet. Udvidelsen blev behandlet på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 14.11.2023, punkt 184. Udvalget besluttede at imødekomme udviklers ansøgning om at udvide projektet, og besluttede at der skulle afholdes en fornyet foroffentlighed. I forbindelse med de to foroffentligheder er der samlet indkommet 13 høringssvar, som omhandler:

  • Respektafstande til vejbyggelinjer, beskyttelseslinjer og højspændingsledninger
  • Beplantning og stier
  • Påvirkning på natur, landskab og Grønt Danmarkskort skal undersøges i miljørapporten
  • Dyreliv og vildtets spredning
  • Gener fra trafik, støj og genskin
  • Værditab
  • Forslag til brug af midler i lokalsamfundet (bl.a. Grøn pulje)
  • Udvidelse af projektområdet

Der er i lokalplanforslaget indarbejdet bestemmelser vedrørende respektafstande og beskyttelseslinjer. Derudover er der indarbejdet bestemmelser, der sikrer afskærmende beplantning og etablering af en sti, der kobler op på et eksisterende stisystem. Gener fra trafik, støj og genskin samt påvirkning på natur, landskab og Grønt Danmarkskort er undersøgt i miljørapporten. Dyreliv og vildtets spredning er undersøgt i miljørapporten og indarbejdet i lokalplanen, der sikrer etablering af en faunapassage. Bemærkningerne vedrørende værditab og forslag til brug af midler i lokalsamfundet, kan ikke håndteres i plangrundlaget eller miljørapporten, det er forhold som håndteres af henholdsvis Energistyrelsens værditabsordning og Grøn pulje, der administreres af Rebild Kommune.

Planforslagene sendes i offentlig høring i 8 uger. Der udsendes høringsbreve til

  • Borgere og organisationer, der har indsendt bemærkninger forud for lokalplanudarbejdelsen
  • Høringsområdet jf. bilag 6, udgør en radius af 1,5 km fra lokalplanafgrænsningen, som består af ejere og beboere i lokalplanområdet samt naboer til lokalplanområdet, som kan blive berørt af planforslaget. Afstanden er valgt, da det er den afstand, som Energistyrelsen anvender, når de udsender invitationer til borgermøder i forbindelse med værditabsordningen.

Øvrige interesserede kan tilgå høringen på Rebild Kommunes hjemmeside.

Borgermøde

I lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven) er det et krav, at opstiller i samarbejde med Energistyrelsen skal afholde et offentligt borgermøde inden for perioden hvor planforslagene er i offentlig høring. Til borgermødet skal opstiller blandt andet redegøre for konsekvenserne for de omkringliggende beboelsesejendomme, og Energistyrelsen skal redegøre for værditabs-, salgsoptions- og VE-bonusordningen. Det er Energistyrelsen, der står for udsendelsen af invitationer til borgermødet. Borgermødet forventes afholdt den 20. maj 2025.

Selvforsyningsgrad i forhold til 2040 målet

Rebild Kommune har forpligtet sig til den fælles nordjyske, regionale målsætning om at være selvforsynende med VE inden 2040. Forvaltningen vurderer, at der skal etableres VE-anlæg, der kan producere ca. 1.730 MWh. for at dække Rebild Kommunes forventede forbrug i 2040. Den nuværende VE-produktion svarer til 24 % af Rebild Kommunes 2040 mål. Realiseres nærværende projekt, hæves selvforsyningsgraden til 27 % i forhold til 2040 målet.

Økonomi
I henhold til gældende lov om at fremme vedvarende energi skal opstiller senest 14 hverdage efter første producerede kilowatt-time indbetale et beløb, der svarer til 125.000 kr. pr. MW (effekt) ved solcelleanlæg, til en kommunal Grøn Pulje. Ansøger har oplyst, at projektet vil bidrage med ca. 8,5 mio. kr. til Grøn pulje. Midlerne kan anvendes til kommunale initiativer med mulighed for at give fortrinsret til naboer og lokalområdet samt grønne tiltag. Er midlerne ikke allokeret inden 5 år, skal de overføres til statskassen.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler