ForsideVesthimmerlandØkonomiudvalget i Vesthimmerland skal tage stilling til drift og partnerskaber i Innovationshallen

Økonomiudvalget i Vesthimmerland skal tage stilling til drift og partnerskaber i Innovationshallen

Økonomiudvalget i Vesthimmerland skal tage stilling til drift og partnerskaber i Innovationshallen

Godkendelse af forslag til modeller for driften i Innovationshallen på Gundestrupgaard, herunder godkendelse af partnerskabsskabelon er på dagsordenen når Økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune holder møde den 9. april 2025.

Baggrund: Innovationshallen Vesthimmerland
Vesthimmerlands Kommunes bud på at løse de komplekse udfordringer kommunen står overfor er bl.a. etableringen af Innovationshallen på Gundestrupgaard.

Til Innovationshallen er der tilknyttet en række faglaboratorier, som hver har deres ophav i en eller flere samfundsproblemstillinger, og hvor der tilknyttes fag-faglighed med det formål at sætte problemstillinger under lup. Derudover forventes det, at etableringen af Innovationshallen på længere sigt kan bidrage til, at Vesthimmerlands Kommune kan fastholde og tiltrække medarbejdere, kan styrke det tværgående samarbejde, kan tiltrække investeringer og brande Vesthimmerlands Kommune. 

I Innovationshallen arbejdes der ud fra følgende principper: 

  • At arbejde systematisk med innovation og bestræbe sig på at have en videns- og evidensbaseret tilgang til innovations- og udviklingsaktiviteterne. 
  • At basere innovationsarbejdet på lokale behov og problemstillinger.
  • At afprøve potentialer og løsninger i praksis og i et så virkeligt/realistisk miljø som muligt.
  • At arbejde tværfagligt og altid have fokus på værdiskabelsen for borgere, virksomheder og kommunen.
  • At danne partnerskaber i løsningen af udfordringerne ved bl.a. at inddrage forskellige aktører som borgere, virksomheder, videns- og uddannelsesinstitutioner samt andre myndigheder og organisationer. 

I Innovationshallen bliver der tilknyttet en række faciliteter. Udover Faglaboratorierne er disse:  

  • Område til oplæg for ca. 50-100 personer med tidssvarende AV-udstyr.
  • Område til gruppearbejde og workshops for ca. 25-50 personer.
  • Mødelokale med mulighed for videoopkobling. 
  • Handicaptoilet og alm. toilet.
  • Tekøkken og forplejningsstation.
  • Fire kontorpladser med dertilhørende mødefaciliteter.
Drift og videreudvikling af Innovationshallen

Den økonomiske bæredygtighed omkring Innovationshallen er afgørende for, at der vil være ressourcer og plads til innovation i fremtiden. Der skal udvikles en bæredygtig drifts- og forretningsmodel, som kan medvirke til at sikre de fremtidige aktiviteter og ambitioner og bidrage til at generere indtægter til Innovationshallen for at sikre den nødvendige videreudvikling af hallen.

Grunddriften af Innovationshallen dækker de udgifter, der er til at drifte de ovennævnte faciliteter. Det gælder eksempelvis vand, varme, rengøring mv. Grunddriften dækkes solidarisk af Faglaboratorierne – Grøn, Sundhed og Læring.

Driften suppleres af forretningsmodel, som på nuværende tidspunkt består af fire moduler, og kan sættes sammen, så det passer til ambition, de forskellige faglaboratorier og til de aktiviteter, der knytter sig til Innovationshallen og til Gundestrupgaard i det hele taget. 

De fire moduler er: 

  • Indgåelse af Strategiske partnerskaber eksempelvis med uddannelsesinstitutioner.
  • Projekter – samarbejde hvor brug af hallen og samarbejde med faglaboratorier indgår med betaling. 
  • Test af teknologi – hvor virksomheder i samarbejde med et faglaboratorie kan benytte hallen mod betaling.
  • Oplæg og udlejning – relateret til arbejdet med Innovation – betaling for brug af hallen.

Prisfastsættelsen af de enkelte modulerne vil blive foretaget af Styregruppen for Innovationshallen og blive vurderet fra sag til sag ud fra et sæt gældende principper, som kan ses i bilag 2 “Drifts- og forretningsmodeller for Innovationshallen”. I prisfastsættelsen tages der højde for konkurrencelignende aktiviteter, og der er foretaget en markedsafdækning, der hvor det har været påkrævet. 

Til modulet strategiske partnerskaber er der udarbejdet en skabelon, som vil blive benyttet. Se bilag 1, “Udkast til partnerskabsaftaler for Innovationshallen”.

De potentielle midler, som forretningsmodulerne kan generere til Innovationshallen vil blive anvendt til at videreudvikle hallen og faciliteterne samt til at kompensere de enkelte faglaboratorier for den arbejdstid, der anvendes på eksterne samarbejdspartnere. 

Tidsplan
I 2025 er det ambitionen, at faglaboratorierne skal etableres og implementeres. Derudover skal de enkelte moduler i forretningsmodellerne afprøves, sådan der senere på året kan evalueres på dem.  

I 2026 vil fokus være på at konsolidere faglaboratorierne og forretningsmodellerne og derigennem sikre en videreudvikling af Innovationshallen. 

Forventet konsekvens Ingen bemærkninger.

Organisering og kommunikation
Der er nedsat en styregruppe for Innovationshallen, som har det overordnede ansvar for Innovationshallen, herunder at udvikle og drifte forretningsmodellerne. 

Styregruppen bemyndiges til at indgå partnerskaber og til at igangsætte de øvrige moduler i forretningsmodellen. Derudover forpligter styregruppen sig til årligt at orientere Økonomiudvalget om status på forretningsmodellerne.

Lovgrundlag Ingen relevant lovgivning.

Økonomi Ingen bemærkninger.

Procesplan Ingen bemærkninger.

Sagen afgøres i Økonomiudvalget.

Indstilling

  • at Styregruppen for Innovationshallen bemyndiges til at indgå partnerskaber, jævnfør skabelonen i bilag 1, 
  • at Styregruppen for Innovationshallen bemyndiges til at prisfastsætte og igangsætte de øvrige moduler i forretningsmodellen, og 
  • at Styregruppen for Innovationshallen årligt orienterer Økonomiudvalget om status på arbejdet i Innovationshallen.

Bilag
Udkast til partnerskabsaftaler for Innovationshallen
Drifts- og Forretningsmodeller for Innovationshallen

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler