Kultur- og Sundhedsuge10: 251 børn, et eventyr med skrald og en unik rundvisning på HEG
I uge 10 danner Vesthimmerland rammen for Kultur- og Sundhedsuge10 – en uge, hvor kultur og sundhedens betydning for fællesskab, dannelse og trivsel sættes i centrum.
I år venter en særlig oplevelse for kommunens 3. klasser, når de inviteres til teaterforestillingen Lods Hans – et eventyr med skrald i på Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG).
Fra skrald til kunst – et eventyr med kant Forestillingen Lods Hans – et eventyr med skrald i giver nyt liv til H.C. Andersens klassiker Klods Hans. Med en kreativ og musikalsk tilgang forvandler skuespillerne affald til rytmer og scenografi og viser børnene, hvordan skrald kan være en ressource frem for noget, vi smider væk. Forestillingen behandler bæredygtighed på en legende og sanselig måde, hvor humor og musik fanger børnenes opmærksomhed og gør en stor samfundsudfordring nærværende. Flere skoler har taget temaet til sig og arbejder videre med det i ugen op til – blandt andet gennem kunstneriske og kreative projekter. Teater Vesthimmerland har bidraget til udvælgelsen af forestillingen og anbefalede den varmt. Med deres viden om scenekunst og børneteater er vi sikre på, at stykket både giver en oplysende vinkel og – ikke mindst – en underholdende oplevelse for 3. klasseeleverne.
Mødet mellem små og store – ung til ung-dialog
Men oplevelsen stopper ikke ved teatret. HEG danner rammen for forestillingen, men dagen er også en mulighed for, et værdifuldt møde på tværs af alder, når 3. klasses eleverne møder de studerende på HEG’s grundforløb. Måske vil rundvisningen føre til spørgsmål, der rækker ud over valg om uddannelse – måske inspirerer teaterforestillingen og den forudgående forberedelse børnene til også at tale om bæredygtighed, fremtid og de valg, vi alle står over for.
– Med det her arrangement vil vi gerne sende et signal. Kultur giver oplevelser, men den kan også skabe forbindelser på tværs af generationer. Den kan tage samfundsdebatter op og forhåbentlig blive et samtaleemne for to unge generationer, som i den grad er afhængige af, hvordan vi håndterer bæredygtighed, fortæller formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Per Nyborg.
Han bakkes op af formand for Børne- og Familieudvalget, Inger Nielsen: Kultur- og Sundhedsugen sætter scenen for en anderledes måde at lære på – praksisnær og båret af kultur eller sundhed som indgangsvinkel. Og så er samarbejdet med HEG noget særligt, fordi 3. klasserne her møder unge, der ikke blot fortæller om uddannelsesveje, men som deler ud af deres egne erfaringer. Det skaber en ung-til-ung-dialog, hvor samtalen kan tage en helt anden drejning, end hvis det var voksne, der fortalte. Jeg håber på en livlig dialog, hvor nysgerrige børn møder engagerede unge.
Kultur- og Sundhedsuge10 samler aktører fra hele kommunen og viser, hvordan kultur både er oplevelse og dannelse – og hvordan den kan sætte et fagligt aftryk. Ugen giver mulighed for at få øje på hinanden på tværs af fagligheder, generationer og uddannelsesveje – og netop dér, i mødet mellem mennesker, skabes vigtige kulturfælleskaber med værdi.