ForsideHimmerlandKampen mod madspild handler i år om at spare penge

Kampen mod madspild handler i år om at spare penge

Kampen mod madspild handler i år om at spare penge

Global geopolitisk usikkerhed, klimaforandringer og stigende fødevarepriser gør kampen mod madspild til sund fornuft – også for pengepungen

“Har du tænkt over, hvad der er sket i supermarkedet? En pakke smør kan koste mere end 30 kroner, når den ikke er på tilbud. Pakkerne med leverpostej og ost er blevet mindre,” sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale i starten af måneden.

Generelt er fødevarepriserne herhjemme steget med knap 25 % siden slutningen af 2021, hvilket stort set svarer til stigningen i det globale FAO-fødevareprisindeks, beretter Lån & Spar Bank. De seneste tal fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver 5. dansker er bekymret over stigende fødevarepriser.

“I dag skaber kampen mod madspild ikke længere de helt store overskrifter i medierne og på tv. Der er mange andre presserende emner i verden, som har taget dagsordenen: bl.a. eskalerende klimaforandringer, globale spændinger og usikkerheder i verdensledelsen,” siger stifter og bestyrelsesformand for foreningen Stop Spild Af Mad, Selina Juul. “Emner som bæredygtighed og klima fylder desværre ikke længere så meget i mediebilledet, selvom klimaforandringer bidrager til, at det bliver sværere at producere mad. Men blot fordi mediefokus på madspild daler, forsvinder problemet ikke. På trods af de seneste politiske udmeldinger fra USA, kender klimaforandringer ingen landegrænser. På tværs af lande og virksomheder fortsætter heldigvis indsatsen for at tackle flere globale kriser – hvilket beviser, at samarbejde er stærkere end polarisering. Fx har Danmark med kokken Sebastian Holberg Svendsgaard i spidsen netop vundet sølv ved det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, Bocuse d’Or, hvor fokus på madspild var blandt bedømmelseskriterierne.”

Efter snart 17 års indsats i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har flere danskere heldigvis fået øjnene op for at undgå madspild. De seneste tal fra Landbrug & Fødevarer afslører, at flere end 8 ud af 10 danskere svarer, at de “altid” eller “ofte” undgår madspild i husstanden. Også de nye tal fra Madkulturens “Madkultur24” viser, at danskerne spiser rester fra aftenen før. Kampen mod madspild handler i 2025 om at spare penge – derfor bringer Stop Spild Af Mad en guide til at undgå madspild og spare penge.

Portionsberegning og mad til flere dage
Ved at lave mad til flere dage sparer man ikke kun penge, men også tid. Husk, at mæthedsfornemmelsen typisk indtræffer efter ca. 15 minutter. Ved at være opmærksom på portionsstørrelser og gemme overskydende mad til senere, kan man ikke kun undgå madspild, men også spare tid og penge. Landbrug & Fødevarers seneste tal viser, at 17 % af danskerne smider mad fra deres tallerken ud – derfor er det en god idé at starte med en mindre portion og tage mere, hvis man stadig er sulten.

Gå efter datovarer
For snart 17 år siden, da forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad så dagens lys, var datovarer med gule mærker i supermarkedet stort set utænkelige. I dag er det at købe datovarer meget udbredt og sund fornuft, både for pengepungen og klimaet. Ifølge Landbrug & Fødevarers seneste tal mener de fleste danskere, at supermarkedernes tilbud på datovarer hjælper dem med at undgå madspild. Datovarer kan også fryses ned, men man skal altid holde øje med holdbarheden, selv i fryseren, så maden ikke ender som en UFO – Uidentificeret Frosset Objekt.

Genopfind restemad
Restemad er ikke en straf – men en gave, som kan spare tid og penge. Derfor er det en god idé at genopfinde restemad som noget positivt, der gavner både pengepungen, tiden og klimaet – og hvor man behandler maden med respekt.

Brug AI (Kunstig Intelligens)
Gratis tilgængelige AI-værktøjer, som ChatGPT, Gemini eller Claude, kan være værdifulde partnere i kampen mod madspild – ikke kun for forbrugere, men også for virksomheder. For forbrugere kan AI hjælpe med at skabe opskrifter, “tøm køleskabet”-retter og give inspiration til holdbarhed, portionsberegning og opbevaring. For virksomheder kan AI optimere fødevareforsyningskæder, analysere blockchain-data og forbedre lagerstyring, hvilket gør det nemmere at reducere spild og spare ressourcer. AI kan allerede i dag hjælpe forbrugere og virksomheder med at reducere madspild, hvilket gavner både klimaet og økonomien.

Sammen mod madspild i 17 år
I 2025 fylder forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad 17 år. Mange resultater er skabt i Danmark og internationalt i kampen mod madspild, men kampen er langt fra vundet. Derfor fortsætter Stop Spild Af Mad sit utrættelige arbejde. Fra 2024 blev Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie protektor for foreningen. Senest har Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Jacob Jensen (V), oprettet Fødevareministeriets nye Klub 12.3 med Selina Juul som ambassadør.

Stop Spild Af Mad har i dag over 128.000 følgere på sociale medier. Blandt milepælene i arbejdet kan nævnes den landsdækkende portal GratisMad.dk, startet af Selina Juul, som hjælper madfattige danskere med adgang til overskudsmad. Portalen har rundet 645.000 besøg og indeholder over 720 velgørende organisationer og grupper.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler