Skærpede krav til lokalplaner: Administrationen i Vesthimmerland præsenterer praksis for beskyttelse af flagermus
Orientering – Administrationspraksis for flagermus i forbindelse med lokalplaner er på dagsordenen når Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune holder møde den 27. januar 2025.
Administrationen oplever, at klagenævnspraksis og domstolspraksis i disse år skærpes i sager om dyr optaget på EU-habitatdirektivets bilag IV. Det kan give udfordringer i lokalplansager, der involverer flagermus i form af krav om undersøgelser og vurderinger, der kun kan foretages på bestemte tider af året. Administrationen lægger op til en administrationspraksis, der tydeliggør i hvilke situationer kommunen stiller krav om hvad.
Baggrund
Alle danske arter af flagermus er fredede og omfattet af EU habitatdirektivets bilag IV. Habitatdirektivet sikrer en streng beskyttelse af bilag IV arter, herunder flagermus. Beskyttelsen er både på individniveau og arternes yngle- og rasteområder. Yngle- og rasteområder skal forstås bredt og kan dermed også omfatte ledelinjer, spredningskorridorer og fourageringsområder. De fleste flagermus bruger træer med hulheder og bygninger som yngle- og rasteområder.
I EU har Danmark desuden en særlig forpligtigelse til at beskytte damflagermus i visse Natura 2000-områder, hvilket har en betydning for planer, der ligger inden for eller i nærheden af Natura 2000-områderne.
De seneste EU-domme og klagenævnspraksis medfører, at der i forbindelse med nye lokalplaner og øvrig sagsbehandling stilles højere krav til undersøgelser af bilag IV arter, herunder flagermus. Kravene bliver løbende justeret og tilpasset som følge af domstolenes afgørelser og klagenævnspraksis. Administrationen forventer, at mange af de kommende lokalplanprocesser vil blive berørt af den ændrede praksis, da planer, hvor der er eksisterende bebyggelse og store træer, forventes at blive omfattet
Administrationen har i vedhæftede dokument nærmere beskrevet disse krav, og den deraf følgende administrationspraksis. Dokumentet er i første omgang tiltænkt administrationen, men kan også i en tilpasset form formidles til bygherrer mfl.
Forventet konsekvens
Den skærpede praksis omkring flagermus kan betyde merudgift for bygherre/projektmager, hvis der skal indhentes konsulentbistand til undersøgelser, ligesom det kan betyde en tidsmæssig forlængelse af en lokalplanproces, da nogle undersøgelser skal udføres på bestemte årstider.
Organisering og kommunikation Ingen bemærkninger.
Lovgrundlag
- EU-habitatdirektivet
- Miljøstyrelsens/DCEs “Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV”
Økonomi Ikke relevant
Procesplan Ingen bemærkninger.
Sagen afgøres i Teknik- og Miljøudvalget.
Indstilling at orienteringen tages til efterretning