Orientering om ungeløft i Vesthimmerland
Orientering vedrørende aftale om Ungeløft er på dagsordenen når Bestæftigelsesusvalget i Vesthimmerlands Kommune holder møde den 3. december 2024.
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har den 22. oktober 2024 indgået en aftale om et ungeløft. Aftalen fokuserer på at hjælpe de 43.000 unge uden uddannelse eller arbejde ind på arbejdsmarkedet.
Sagen fremsendes til orientering.
Baggrund
Aftalen skal hjælpe med at løfte de ca. 43.000 unge, som hverken er i uddannelse, eller har et arbejde. En stor del af de unge har diagnoser eller sociale problemer, og står uden for arbejdsmarkedet på trods af en stigende beskæftigelse generelt i samfundet.
Det er intentionen, at initiativerne i “Aftale om Ungeløftet” skal bygges oven på kommunernes eksisterende række af indsatser og initiativer, som er rettet mod unge uden uddannelse og beskæftigelse. De samlede initiativer i aftalen skal grundlæggende give kommunerne flere værktøjer til, at hjælpe de unge videre i tilværelsen.
Forventet konsekvens
Aftalepartierne afsætter mere end 1,3 mia. kr. frem mod 2035, som blandt andet går til styrkede indsatser til unge med psykiske eller sociale problemer. Indsatserne tager højde for hele den unges situation på tværs af bl.a. beskæftigelse, sundhed og psykiatri.
Der lægges endvidere op til et nyt partnerskab mellem relevante aktører tæt på de unge, som både skal skabe jobåbninger og ruste de unge til arbejdsmarkedet. Regeringen og partierne bag aftalen vil række hånden ud til kommuner, virksomheder og civilsamfund for at få nedsat partnerskabet.
Målgruppen er de 43.000 unge i alderen 15 – 24 år uden uddannelse eller beskæftigelse. Men hjælpen skal ikke ophøre, bare fordi man er blevet ét år ældre. Indsatserne i Ungeløftet skal heller ikke betinges af, om man har en gymnasieuddannelse, men skal kunne gives til dem, der har brug for den. Dette betyder, at initiativerne også skal kunne komme 25 – 29-årige unge uden uddannelse eller beskæftigelse til gavn.
Aftalen indeholder 11 tiltag:
- Ungeløftet: Et stærkt partnerskab på tværs af samfundet
- Styrkelse af indsats til unge med psykiske lidelser
- Flere unge skal med
- Kapitalindskud i Den Sociale Investeringsfond
- Styrket indsats for kriminalitetstruede unge
- Meningsfulde fællesskaber
- Styrket indsats for unge med handicap
- Støtte til inddragelse af unge i Ungeløftet
- Flere unge skal have mulighed for at komme på højskole
- Højere tilskud til frie fagskoler
- Større kendskab til EGU på deltid
Aftaleteksten samt faktaark er vedlagt som bilag.
Organisering og kommunikation Ingen bemærkninger.
Lovgrundlag Ingen aktuel lovgivning.
Økonomi Udgiftsneutralt.
Procesplan Vedtagelse af lovgivning samt iværksættelse forventes i 2025.
Sagen afgøres i Beskæftigelsesudvalget.
Indstilling: at orienteringen tages til efterretning.
Bilag
Aftale om Ungeløftet
fakta-maalgruppen-for-ungeloeftet
faktaark-forebyggende-tiltag-til-gavn-for-unge-uden-uddannelse-og-arbejde