Danske vælgere havde nok også valgt Trump!
Af Ole Stavad (S) Regionsrådsmedlem, Region Nordjylland Kirsten Holcks Vej 8, 9460 Brovst
De fleste af os danskere ser med undren på valget af Trump som USA´s kommende præsident. Vores selvforståelse er, at vi danskere er langt mere nøgterne, end det flertal, der har valgt Trump i USA. Det ville aldrig kunne ske i Danmark, er de fleste sikre på. Men er det nu rigtigt? Det er jeg så ikke sikker på.
Vender vi os til dansk politik, kan vi konstatere, at vi nok har en af de mest upopulære regeringer i nyere tid, når vi ser på meningsmålingerne.
Samtidig kan vi konstatere:
- At vi har den højeste beskæftigelse nogensinde.
- At vi har en bomstærk økonomi.
- At der investeres i både velfærd, uddannelse og grøn omstilling.
- At vi var det europæiske land, der først fik bugt med inflationen.
- At der er indgået aftaler om lønstigninger på et historisk højt niveau både på det private og offentlige arbejdsmarked, fordi vi har råd og det går godt i Danmark.
Alligevel fravælger to tredjedele af danske vælgere ifølge meningsmålinger at støtte de tre partier, som har påtaget sig ansvaret og er fundamentet for stabilitet, tryghed og udvikling.
Nogle ynder at fremstille regeringen som ”magtfuldkommen”, fordi den er en flertalsregering. Alligevel kan vi her 2 år efter regeringen blev dannet konstatere, at regeringen ikke en eneste gang, har fået vedtaget en eneste lov alene med regeringspartiernes stemmer. Det er vel det modsatte af ”magtfuldkommen”, når man selv råder over et flertal.
Vender vi blikket imod oppositionen, som de tre regeringspartiers vælgere er vandret over til, kan vi konstatere, at Liberal Alliance fremstår som det største borgerlige parti. Kan nogen forklare hvorfor? Den ene gang, hvor de i kort tid var i regering, kunne de ikke finde ud noget som helst. Ikke engang at møde op, når statsministeren ringede og bad dem komme til møde. Det gad de ikke.
Det tredje største borgerlige parti er Danmarks Demokraterne med Inger Støjberg som formand og stemmesluger. Hun er den eneste politiker i Danmark, der af Rigsretten er idømt en ubetinget fængselsdom i mere end 100 år. Det mener hun selv nærmest er et adelsmærke. For mig lyder det mest, som det Trump siger, når han bliver retsforfulgt for sine mange lovovertrædelser.
Danmarks næststørste parti er SF, som kun er få procent mindre end Socialdemokratiet i de seneste vægtede meningsmålinger. Jeg har stor sympati for SF, men at forestille sig SF som det vigtigste regeringsbærende parti, lyder særdeles usikkert, når jeg ser på den ene gang SF har påtaget sig et regeringsansvar. Da måtte de forlade regeringen i ”utide”, og var ved at blive udslettet af intern uenighed.
Så er det bare jeg spørger: Tror I ikke et flertal af Danske vælgere ville stemme på Trump, der har lovet at få styr på den massive illegale indvandring. At få styr på høj inflation med store prisstigninger. At skabe bedre vilkår for folk der både mangler arbejde og ordentlige levevilkår, som der er rigtig mange af i USA.
Det meste fra Trump er helt sikkert tomme løfter, men det er de fleste af de løfter, som den danske opposition stiller danskerne i udsigt, jo også. Alligevel siger mange, at de vil flytte deres stemme til netop de partier.
Det er som om, at vi lever i en tid, hvor politikere der påtager sig ansvaret som regering og træffer nødvendige men ofte besværlige beslutninger, bliver fravalgt af vælgerne. Og, desværre er det en tendens, som vi ser i hele den Vestlige Verden, der har folkestyre og demokrati som sit fundament. Fortsætter den udvikling, er det demokratiet som styreform, der er udfordret.
Den første store ”lakmusprøve” får vi i USA de næste 4 år med Trump.