Økonomiudvalget i Rebild Kommune drøfter nye lukketider for restaurationer og serveringssteder
På given foranledning redegøres for bevillingsmyndighedens mulighed for at dispensere fra lukketiderne, jfr. Restaurationslovens § 28. Kompetencen til dette er tillagt Byrådet dog med efterfølgende samtykke fra Nordjyllands Politi. Der redegøres for de generelle regler om fastsættelse af lukketider samt muligheden for at tilpasse lukketiderne i overensstemmelse med bevillingshavernes ønsker.
Økonomiudvalget behandler sagen: Beslutningssag: Lukketider – restaurationer og andre serveringssteder på udvalgets møde den 13. november 2024.
Indstilling: Forvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tager stilling til, enten
1. om de nuværende lukketider fastholdes eller
2. sagen tilbagesendes til forvaltningen med henblik på udarbejdelse af forslag til en restaurationsplan der giver mulighed for reduceret lukketid for visse restauranter efter fastlagte kriterier.
Sagsfremstilling
Bestemmelse om fastsættelse af generel lukketid:
Den almindelige lukketid for restaurationer og andre serveringssteder er jf. Restaurationslovens § 28, fastsat til kl. 24-05. Kommunalbestyrelsen kan dog ifølge bestemmelsens 2. pkt. beslutte, at den almindelige lukketid skal være kortere, dog således at den som minimum omfatter tidsrummet fra kl. 02-05.
Politiet kan tillade længere åbningstid ved særlige lejligheder, og bevillingsmyndigheden kan med politiets samtykke tillade længere åbningstid under visse betingelser. Sådanne ændringer skal være motiveret af samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige og ordensmæssige hensyn.
Rebild Kommunes generelle lukketid for restauranter og andre serveringssteder:
Som led i harmonisering af de 3 tidligere kommuners hidtidige praksis, besluttede Byrådet i Rebild Kommune, på dets møde 31. maj 2007, i sag om de generelle lukketider, at den generelle lukketid skulle fastsættes til tidsrummet kl. 02 – 05, se bilag 1.
I dette tidsrum må der ikke ske salg eller nydelse af mad og drikkevarer jfr. ovennævnte bestemmelse § 28, stk. 8.
Konkrete anmodninger om reduktion i den generelle lukketid:
Der er aktuelt til forvaltningen indkommet konkrete forespørgsler om muligheden for at reducere lukketiden fra følgende lokale restauranter:
- “Restaurant Madmor”, beliggende i Terndrup Idrætscenters cafe. Der er tale om cafeteria samt spisested til fester, catering og mad ud af huset. Der er ingen faste åbningstiden, men åben efter behov.
- “Le Chef”, beliggende på Hobrovej 12, sammen med Shell Motel. Der er tale om cafeteria samt spisested til fester, catering og mad ud af huset. Der er faste åbningstider.
- “City Baren” beliggende i City Centret i Støvring. Baren vil gerne afholde enkelte musikarrangementer i løbet året. hvor der skal være mulighed for at holde åbent til kl. 05.00.
- Hotellerne “Rold Storkro” og “Comwell Rebild Bakker”, begge beliggende i Rebild, har ytret ønske om at få reduceret lukketiden af hensyn til deres mulighed for at tilbyde gæsterne mad og drikke i forbindelse med ophold og arrangementer. De fysiske forhold på stederne, giver ikke mulighed for at opfylde kravet om opdeling i særskilt selskabslokale.
Sluttede selskaber:
Ønsket fra de ovenstående restaurationer om at kunne tilbyde mad og drikkevarer i lukketiden mellem 02 – 05, er primært i relation til sluttede selskaber, men hvor den fysiske indretning ikke muliggør en opdeling i et særskilt selskabslokale. Hertil har Comwell og Rold Storkro ønsket sig muligheden for at kunne sælge drikkevarer til hotellets gæster i tidsrummet mellem kl. 02-04.
Jf. Restaurationsloven skal der ikke anvendes en alkoholbevilling i forhold til sluttede selskaber. Hertil kræves dog et selvstændigt selskabslokale.
Et “selvstændigt selskabslokale” i relation til restaurationsloven defineres som et lokale, der er adskilt fra de almindelige serveringslokaler, og hvor der i lukketiden må ske servering af mad og drikkevarer for sammenkomster af foreninger eller sluttede selskaber, rejseselskaber og lignende, når det foregår i disse særskilte lokaler, eller der foreligger tilladelse fra politiet. Denne definition understøttes af restaurationsloven § 28 og forarbejderne til loven, som præciserer, at sådanne lokaler skal være adskilt fra de almindelige serveringslokaler.
Byrådets mulighed for at justere den generelle lukketid:
Byrådet har beføjelse til at ændre de fastsætte generelle retningslinjer for lukketider. Dette kan ikke delegeres til den stedlige bevillingsmyndighed. En ændring i de generelle lukketider kan ske via udarbejdelse af en restaurationsplan, der tager hensyn til de miljø- og samfundsmæssige samt ordens- og ædruelighedsmæssige hensyn sammenholdt med virksomhedens karakter og driftsform og således at en reduktion af den generelle lukketid
skønnes forsvarligt.