ForsideVesthimmerlandJane Bonnerup kræver handling: Naturpolitikken for Vesthimmerlands Kommune kan ikke vente

Jane Bonnerup kræver handling: Naturpolitikken for Vesthimmerlands Kommune kan ikke vente

Jane Bonnerup kræver handling: Naturpolitikken for Vesthimmerlands Kommune kan ikke vente

Jane Bonnerup har på vegne af SF ønsket politisk behandling med henblik på, at arbejde med udarbejdelse af en naturpolitik for Vesthimmerlands Kommune ikke yderligere udskydes. Ønsket fra Jane Bonnerup behandles på møde i Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune den 4. november.

Baggrund: Ønsket om behandling uddybes på følgende vis:

“Set i lyset af, at der nu er gået mere end et år siden at vi, kommunale repræsentanter, nikkede ja til opfordringen i grønt råd om at formulere en naturpolitik i Vesthimmerlands kommune, fremsætter vi i SF dette punkt til dagsordenen, for at sikre at arbejdet ikke yderligere udskydes.

Vi ønsker en beslutning i Teknik og Miljø udvalget omhandlende arbejdet med Vesthimmerlands kommunes naturpolitik, herunder en tidsplan.

Hvilke rammer skal arbejdet foregå under, når vi formulerer Vesthimmerlands kommunes naturpolitik?

Ønsker vi et centralt funderet udvalgsarbejde, baseret på information og oplæg fra forvaltningen.

Kan vi inspireres af andre kommuners naturpolitikker?

Skal det indeholde faglige oplæg fra andre institutioner og relevante organisationer?

Hvilke naturpolitiske sager og områder kan vi se kommunen?

Hvilke opgaver og mål ser vi?

Hvordan vil vi tilskynde til/ sikre os at der bliver taget hånd om disse opgaver og mål?

Hvem (kommunalt, offentligt, statsligt og privat) har ansvaret for hvilke områder?

Hvem (kommunalt, offentligt, statsligt og privat) sørger for hvad?

Stikordene er bl.a.:

Naturkvaliteter, Registrering, Kvalitetssikring, Beskyttelse, Bekæmpning, Benyttelse, Rådgivning, Formidling.

Indsatsområder, Grundvandsbeskyttelse, sårbare områder, biodiversitet, sammenhængende natur, kvælstof udledning, åer, vandløb, fjorde,

Se desuden bilag fra punkt 2 på mødet 28/3 2023 i grønt råd.”

Hertil har administrationen følgende bemærkninger:

Arbejdet med naturpolitik udføres naturligt i afdelingen Vand og Natur. Vand og Natur er aktuelt stærkt involveret i tilrettelæggelsen af arbejdet med den Grønne Treparts “Aftale om Grønt Danmark” og i arbejdet med udtagning af vådområder og lavbundsområder. Desuden har afdelingen jo hele den normale portefølje af lovpligtige opgaver. Derfor har det mod forventning ikke været muligt at prioritere opgaven med at udarbejde en naturpolitik siden opgaven blev besluttet genoptaget i 2023. Udarbejdelse af en naturpolitik er ikke en lovpligtig opgave for kommunen.

“Aftale om Grønt Danmark” samt vedtagelsen af EUs Naturgenopretningsforordning medfører, at der kommer en ny juridisk ramme for naturarbejdet i kommunerne. Således skal der i 2026 udarbejdes en national naturgenopretningsplan. Endnu er de konkrete rammer for arbejdet med natur og biodiversitet, som er beskrevet i “Aftale om grønt Danmark” ikke kendte, og indholdet i den nationale naturgenopretningsplan er heller ikke kendt. Udarbejdelse af en omfattende naturpolitik i den aktuelle situation vil derfor være ekstraordinært vanskeligt.

“Stikordene” nævnt herover er desuden meget sammenfaldende med de mål, som er beskrevet i “Aftale om Grønt Danmark” og administrationen vurderer, at det vil være forkert at foregribe implementeringen af denne aftale i en naturpolitik.

Det er på den baggrund forvaltningens holdning, at kommunen med fordel kan vente med at udarbejde en naturpolitik til den nationale naturgenopretningsplan er udarbejdet, forventeligt i 2026.

Hvis der udarbejdes en naturpolitik nu, bør det være en mere “lavpraktisk” version, som alene omhandler kommunens rolle som grundejer/virksomhed, som så følges op af en mere omfattende udgave ca. i 2027, som er i overensstemmelse med de rammer, der forventeligt kommer fra nationalt hold.

Hvis opgaven med udarbejdelse med naturpolitik ønskes opprioriteret, uden at andre lovpligtige eller bydende nødvendige opgaver nedprioriteres, skal der tilvejebringes ekstra ressourcer til opgaven.

Forventet konsekvens
Der udstikkes evt. rammer for administrationens arbejde med Naturpolitik, herunder en politisk bestemt tidsplan.

Administrationen har dermed ikke mulighed for at tilrettelægge arbejdet ud fra sædvanlige hensyn til andre lovpligtige eller på anden vis nødvendige opgaver.

Sagen afgøres i: Teknik- og Miljøudvalget.

Indstilling Administrationen indstiller

  • at forslaget fra Jane Bonderup drøftes.
  • at administrationen fortsat skal prioritere arbejdet med udarbejdelse af naturpolitik i forhold til andre lovpligtige og nødvendige opgaver inden for den ressourceramme, der allerede er til rådighed. I den sammenhæng skal arbejdet tilrettelægges med vægt på synergier med det lovbestemte arbejde, som forventes at udspringe af “Aftale om Grønt Danmark” og den nationale naturgenopretningsplan.

Bilag
Webside.pdf

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler