ForsideMariagerfjord50 år med sang og fællesskab: Hobro Bykor fejrer deres imponerende jubilæum

50 år med sang og fællesskab: Hobro Bykor fejrer deres imponerende jubilæum

50 år med sang og fællesskab: Hobro Bykor fejrer deres imponerende jubilæum

Når tonerne fra Hobro Bykor fylder rummet, er det mere end blot musik. Det er lyden af et halvt århundredes fællesskab, glæde og sammenhold.

Der er noget særligt ved at træde ind i rummet, hvor Hobro Bykor samles. Stemmerne mødes i en harmonisk klang, humøret er højt, og fællesskabet er ikke til at tage fejl af.

I år fejrer koret deres imponerende 50-års jubilæum, og siden Hobro Bykor blev stiftet i 1974, af bl.a. daværende dirigent Asger Landsfeldt, har sangen bragt mennesker sammen fra Hobro og omegn. Utallige stemmer har sunget sig igennem årene, og for mange af medlemmerne er koret blevet et frirum og en kilde til livsglæde. Flere af medlemmerne har holdt ved i over 40 år – en enkelt nærmer sig endda de 50 år som sanger i Hobro Bykor.

Hobro Bykor. Foto: Mariagerfjord Kulturskole

Skiftende toner og nye dirigenter – og sangerne holder ved

Gennem tiden har skiftende dirigenter sat deres præg på koret og tilført nye idéer. I dag er det John Pilkington, der står i spidsen for koret, det har han gjort nu i næsten 15 år. Hans smittende energi og ambitiøse tilgang er med til at gøre øveaftenerne til ugens højdepunkt for mange af medlemmerne, og for John betyder koret også noget særligt.

“Jeg siger dig, det er et fantastisk kor. Vi har det så sjovt sammen, når vi ses hver mandag, og det betyder alverden. Repertoiret er generelt bredt, og de fleste sange er koret selv med til at udvælge, og så tilpasser jeg det til de medlemmer, vi nu engang er” – fortæller korets dirigent John Pilkington.

Lise Rosendahl, der har sunget med siden 1984, har oplevet, hvordan koret har udviklet sig fra at være et rent klassisk kor, der sang store klassiske værker, til i dag at være et blandet rytmisk og klassisk kor, der synger et bredt repertoire med både viser og salmer. Foto: Mariagerfjord Kulturskole

Jens Jensen er en af de håndfuld sangere, der har været med næsten hele vejen. Han sang som ung med i Københavns Politikor, og da han i 1973 flyttede til Hobro, og et par år senere, i 1975, hørte om Hobro Bykor, meldte han sig straks ind. Det er altså snart 50 år siden, at Jens havde sin første øvegang med Hobro Bykor.

“Jeg vidste med det samme, at jeg skulle være en del af det,” fortæller han og fortsætter, “- for sang gør en glad. Når jeg har en svær eller hård dag, så ved jeg, at korsang løfter humøret. Og det er simpelthen fantastisk”.

Lise Rosendahl, der har sunget med siden 1984, har oplevet, hvordan koret har udviklet sig fra at være et rent klassisk kor, der sang store klassiske værker, til i dag at være et blandet rytmisk og klassisk kor, der synger et bredt repertoire med både viser og salmer. “Det er måske også alderen, der gør det,” sige hun og griner. “Det kan godt være, vi ikke længere kan synge helt så store komplicerede værker, men sangen er stadig en stor del af vores liv”.

Korets historie begyndte som nævnt i 1974, hvor koret i mange år mødtes og øvede på dengang Hobro Gymnasium. Senere rykkede de deres faste øvested til Plejecenter Solgaven, som stadig nu danner rammen om deres årlige generalprøve på julekoncerten.

De sidste mange år har Hobro Bykor været en del af Mariagerfjord Kulturskole, og koret mødes i dag hver mandag på Kulturskolen i Hobro.

Fællesskab og traditioner

Koret, der i dag tæller omkring 20 medlemmer, er mere end blot et sted for musikalsk udfoldelse. Det er et fællesskab drevet af sangglæde og sammenhold. Selv gennem dirigentskifte og pandemi har korets sammenhold stået stærkt. Da koret i en periode stod uden dirigent, fortsatte de ufortrødent med at mødes, og under coronakrisen fandt de kreative løsninger for at holde sangfællesskabet ved lige.

En af korets stærke traditioner gennem årene har været at rejse rundt i Europa sammen, hvor både sangere og deres ægtefæller deltog i korrejser. “Det gav et særligt sammenhold,” fortæller Inga Thestrup, der har sunget med i Hobro Bykor siden 1982. Sammen med Jens og Lise mindes hun sjove episoder, som dengang de blandt andet besøgte en helt særlig ‘Lokumsbar’ i Berlin.
De husker også alle tre, hvordan de i deres yngre dage ofte afsluttede øveaftenerne med et besøg på et af Hobros lokale værtshuse – en tradition, der har bidraget til mange gode minder. “Vi har altid hygget os og haft det sjovt sammen,” siger de samstemmende.

Noget der i dag også er vigtigt for koret, og som motiverer dem, er de mange årlige koncerter. Hvad enten det har været koncerter med orkestret De Gode Mænd, den årlige sommerkoncert i Snæbum Kultur- og Forsamlingshus, kirkekoncerter eller fælleskoncert med andre kor, så glæder koret sig over at have noget at øve op til.

Jubilæumskoncerten: 50 år med sang og fællesskab

D. 2. november 2024 inviterer koret igen til koncert, og denne gang er det en helt særlig af slagsen. Hobro Bykor inviterer nemlig alle til at komme og fejre deres 50-års jubilæum med en jubilæumskoncert i Hobro Kirke, lørdag d. 2. november kl. 11.00. Jubilæumskoncerten bliver en musikalsk rejse gennem fem årtier med sang og fællesskab, og den vil fejre både musikken og de mange mennesker, der gennem årene har været en del af koret.

Efter 50 år står én ting stadig klart: Hobro Bykor er et korfællesskab, hvor man deler glæden ved at synge, støtter hinanden og skaber noget smukt – både i toner og i venskaber. Og med åbne arme står de klar til at byde nye medlemmer velkomne til næste kapitel af deres historie, så koret kan bestå mange år endnu.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler