ForsideMariagerfjord50 år: Lisbeth Skjernovs helt egen sti førte til Den Gamle By

50 år: Lisbeth Skjernovs helt egen sti førte til Den Gamle By

50 år: Lisbeth Skjernovs helt egen sti førte til Den Gamle By

Første gang, Lisbeth Skjernov besøgte Den Gamle By, på en skoleudflugt i 7. klasse, var det lidt som om, hendes skæbne blev beseglet. Hun var helt solgt til købstadsmuseet i Aarhus, og på en måde lå det lidt i kortene, at den senere skulle danne rammerne om hendes karriere.

Men allerede før da vidste Lisbeth, at hun elskede historie, og særligt museer. Så når hendes far, som var landmand på familiens gård i Tisted (altså den lille landsby uden h, lidt nord for Mariager Fjord) tog på fåremarkeder både på Gammel Estrup og på herregården Hessel, så tog hun med. Ikke for at se på får, men fordi hun vidste, at der også var museer, hvor hun kunne gå og hygge sig, mens hendes far talte om får med de andre.

Lisbeth var den eneste derhjemme, som var interesseret i historie og museer, men det stoppede hende ikke. Så da hun i 1989 skulle i 9. klasse-erhvervspraktik, tog hun chancen og spurgte, om hun kunne komme i praktik i Den Gamle By. Og det kunne hun. Det var en fantastisk og lærerig uge for Lisbeth, og året efter, i 10. klasse, kom hun i erhvervspraktik på det daværende Landsarkiv, nu Rigsarkivet, i Viborg.

Lisbeth havde for længst lagt sin helt egen sti, og det kom næppe bag på mange, da hun efter HF søgte ind på Historie på Aarhus Universitet i 1993. Her mødte hun Torbjørn, som var hendes tutor og boede på samme kollegie som Lisbeth. Året efter blev de kærester og siden gift og sammen har de fået to børn, som er voksne i dag.

Som færdiguddannet historiker med sidefag i kunsthistorie fik Lisbeth i 2004 mulighed for at komme med på et projekt på Dansk Center for Byhistorie i Den Gamle By – først et år som en del af hendes aktivering som ledig, senere i en projektansættelse.

– Så hørte jeg, at der blev talt om et moderne bykvarter, der skulle bygges i Den Gamle By. Da der kom penge til det, blev jeg kaldt til samtale, og så blev jeg ansat til at opbygge hele dén projektorganisation op sammen med den daværende vicedirektør Allan Leth Frandsen.

Det er nu 18 år siden, at Lisbeth stod med sin underskrevne kontrakt med en fastansættelse på det købstadsmuseum, hun forelskede sig i tilbage i 7. klasse. Og projekterne, som Lisbeth har stået for eller været medansvarlig for, kan ikke tælles på to hænder.

– Jeg fik allerede dengang lov til selv at lave nogle af de projekter, der opstod. Pouls Radio, som åbnede i 2010 i 1974-gågaden, var det allerførste. Og det er virkelig mit tredje barn. Det er bare noget helt særligt, og der ligger så meget hjerteblod i Pouls Radio, fortæller Lisbeth.

For at nævne nogle få, så har Lisbeth siden haft ansvaret for udstillingen ”Aarhus Rocks”, som stod fra 2014 til 2016, storby-afsnittet i den underjordiske udstilling Aarhus Fortæller, udstillingen ”Godt Håndværk”, som kunne opleves fra 2022 til 2024, og senest er hun blevet ansvarlig for det kommende ”Nygade-projekt”, hvor Den Gamle By opfører to huse i 1927-kvarteret efter at have fået en arv på næsten 100 millioner kroner fra et ægtepar.

– Det er fuldstændig usædvanligt med en så stor arv i museumsbranchen. Det er ret vildt, og jeg har aldrig hørt om det før, faktisk. Det ser jeg meget frem til at arbejde på, selvom det endnu er for tidligt at sige ret meget om selve projektet, siger Lisbeth.

Nu, hvor begge børn er flyttet hjemmefra, har Lisbeth og Torbjørn fornyet tid til at dyrke deres store fælles passion for dans. Sammen har de gennem årene både dyrket selskabsdans, swing/rock’n’roll og senest argentinsk tango. Det kombinerer Lisbeth med en interesse for selve dansens historie, ligesom hun også er et levende leksikon, når det kommer til musikhistorie – når bare du spørger til musik fra før år 2000.

Lisbeth Skjernov fylder 50 år 29. januar 2025.

Relaterede artikler

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler