450 klubmedarbejdere fylder rygsækken med viden til at styrke de unges trivsel
Pædagoger fra fritids- og ungdomsklubber landet over stimler 2. maj sammen til Folkemøde for Klubområdet i Aarhus. Dagen giver inspiration til det pædagogiske arbejde med blandt andet unges trivsel.
Trivselskommissionen præsenterede for nylig en rapport med 35 anbefalinger til vilkår, der kan styrke trivslen og forebygge mistrivsel blandt børn og unge.
Samme tema kommer i fokus, når årets Folkemøde for Klubområdet løber af stablen den 2. maj 2025 hos VIA University College i Aarhus C – i rammer, hvor der hvert år blandt andet bliver uddannet og efteruddannet et stort antal fritidspædagoger.
Dagen, hvor omdrejningspunktet er pædagogisk arbejde med unges trivsel, er arrangeret i et samarbejde mellem VIA University College, BUPL Aarhus, Ungdomsringen, Klubberne i Viborg samt UngiAarhus.
Tilmeldte klubpædagoger fra hele landet
Igen i år er der 450 tilmeldte deltagere til Folkemøde for Klubområdet, hvilket svarer til fuldt hus.
Deltagerne er pædagogisk personale, pædagogiske ledere, konsulenter, undervisere, forskere, politikere fra både kommunal- og landspolitik – samt andre med et hjerte, der banker for fritidspædagogikken på klubområdet.
Konkret er der tilmeldte klubpædagoger fra følgende 28 kommuner: Billund, Brønderslev, Dragør, Dronninglund, Egedal, Esbjerg, Favrskov, Fredericia, Frederiksberg, Faaborg-Midtfyn, Galten, Hedensted, Herning, Jammerbugt, Kalundborg, København, Lejre, Middelfart, Randers, Rudersdal, Silkeborg, Skanderborg, Svendborg, Tønder, Vesthimmerland, Viborg, Aalborg og Aarhus.
Et tilløbsstykke for at få ny viden og møde fagfæller
”Klubbernes pædagogiske personale spiller en helt central rolle i forhold til at sikre trivsel blandt de unge. Med Folkemøde for Klubområdet er ambitionen at skabe et fælles rum for inspiration, dialog og videndeling om klubbernes arbejde,” siger medarrangør Anne Nguyen-Quy, der er lektor ved EVU Pædagogik og Opvækst hos VIA University College i Aarhus.
Hun fremhæver, at Trivselskommissionen i sine anbefalinger fremhæver pædagogers vigtige rolle. Kommissionen slår blandt andet fast, at alle børn og unge skal opleve fællesskaber i trygge og inkluderende miljøer i fritiden, samt at pædagogiske og socialfaglige trivselsindsatser skal være lettilgængelige.
Det er i år tredje gang, at VIA University College sammen med BUPL Aarhus, Ungdomsringen, Klubberne i Viborg og UngiAarhus slår dørene op til Folkemøde for Klubområdet.
”Arrangement er et tilløbsstykke, og vi har igen i år måttet lukke for tilmeldinger, da vi ikke har plads til flere. Der er blandt deltagerne stor lyst til at dele egne erfaringer og inspirere andre gennem boder og workshops. Vi hører fra deltagerne, at de finder det meget udbytterigt at møde kolleger til sparring, netværk og drøftelser af temaer, der er aktuelle og fylder i det daglige pædagogiske arbejde.” fortæller Anne Nguyen-Quy.
Workshops, boder og oplæg fra forskere
Programmet for Folkemøde for Klubområdet den 2. maj 2025 omfatter blandt andet workshops, hvor deltagerne får mulighed for at arbejde med og debattere faglige emner. Der bliver fx workshops med overskrifter som: ”Hvordan ser en fredag aften i fritids- og ungdomsklubber ud, hvis den for de unge skal være et attraktivt alternativ til fællesskaber med alkohol som omdrejningspunkt?”, og ”Hvordan ser digital pædagogik i klubben ud?”.
Derudover vil der under Folkemødet være opstillet en stribe boder, hvor klubpersonale og unge deler ud af deres erfaringer med konkrete aktiviteter og giver de besøgende nye, konkrete idéer med hjem til det pædagogiske arbejde i klubberne.
Det faglige program indeholder desuden to oplæg fra forskere.
Forsker giver gode råd til at få unge til at tage imod hjælp
Første oplæg står Lotte Junker Harbo fra VIA University College for. Hun er ph.d., forskningsleder og centerleder i VIAs Forskningscenter for pædagogik og deltagelse og tillige faglig leder i Nationalt center for forskning i Udsathed blandt Børn og Unge (NUBU).
På Folkemøde for Klubområdet taler Lotte Junker Harbo under overskriften ”Hvad sker der i møder mellem pædagoger, andre fagpersoner og unge, når de unge ender med at afvise det, der er tænkt som hjælp?”.
Oplægget vil give forskningsbaseret viden om, hvordan pædagoger og øvrige fagpersoner kan få unge i mistrivsel til at tage imod den hjælp, de ellers ofte trækker sig fra. Baggrunden for emnet er, at det for pædagogisk personale er en gængs udfordring, at unge i mistrivsel ofte møder dem med mistillid, afvisning og en oplevelse af stigmatisering, selv om ønsket er at hjælpe de unge.
Psykolog vil gøre det svære til noget gængs i livet
Også Joachim Meier, der er ph.d., psykolog og ekstern lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, holder oplæg på Folkemøde for Klubområdet den 2. maj. I oplægget tager Joachim Meier udgangspunkt i sit ph.d.-projekt og i sit arbejde med praktisk psykologisk rådgivning til skoler og ungdomsuddannelser.
Joachim Meier mener blandt andet, at børn og unge skal have hjælp til at almengøre det svære i livet – frem for at sygeliggøre og særliggøre alle former for menneskeligt ubehag.
Det faglige program med oplæg, boder og to runder med workshops løber fra kl. 9.00-18.15 hos VIA University College på Campus Aarhus C den 2. maj 2025. Herefter er der afsat tid til pizza, fredagsbar og networking for deltagerne.